PÅ SVENSKA

MÖT DIN ULFRHEIM-GUIDE SAGA LINNEA SÖDERBERG

HEJ, DET ÄR JAG SOM ÄR Saga Linnea, författaren bakom berättelserna om Ulfrheim och dess invånare. Vanligtvis skriver jag under olika pennamn, och som olika personligheter, men här i Fensala är jag mest känd som Saga Linnea, eller kort och gott Linn.

Så, vad bör du veta om mig? Inte särskilt mycket, om jag ska vara ärlig. Jämfört med människosläktet i stort anser jag mig vara ett spektakulärt oanmärkningsvärt exemplar. Jag har ägnat större delen av fem decennier åt berättande, mestadels som anonym bloggare och lärare/föreläsare.

För tre år sedan, 2020, gick jag in i det jag numer kallar mitt Rapunzeltorn och började damma av mina utkast till “skönlitterära verk”—skrifter som jag alltid har burit nära mitt hjärta och dragit med mig från plats till plats sedan jag först flyttade hemifrån. Jag har omarbetat, strukturerat och utökat gamla material och lagt till lika många nya i mitt lilla arkiv de här åren.

I början delade med mig av mina tidiga utkast på Wattpad och sociala medier för att se hur de skulle tas emot. Jag var otroligt självkritisk och osäker på om någon skulle kunna läsa dem och känna samma slags glädje och spänning som jag gjorde när jag jobbade med dem. Det visade sig att det var möjligt. Tidiga läsare tog till sig mina karaktärer och började prata om dem som on de var livs levande varelser. Plötsligt insåg jag att ett viktigt beslut låg framför mig, och om du läser detta vet du redan vad jag bestämde mig för.

I år, under den blå månen i slutet av augusti, låter jag Edda börja berätta sin saga. Här på bloggen kommer hon att dela med sig av sina korta historer från Eddas Edda, medan jag jobbar vidare med att få den första boken färdig lagom till nästa blå måne som kommer i augusti 2024.

Jag har delat in den här sidan så att allt material finns bakom tre olika dörrar: Till vänster finns styrdokument och uppgifter som varje hemsida måste ha. Till höger ligger min skrivhörna där jag bara representerar mig själv och kan prata med en mer ofiltrerad svensk röst. Mitt skrivbord är fullt av dagboksanteckningar och skrynkliga pappersbitar med mina svårlästa kråksparkar. De är inte centrala för Ulfrheim-upplevelsen, men de har sin plats här för att de gemensamt har sin egen unika saga att berätta.

Mitt emellan dessa två finns den dubbeldörr som leder in till själva festsalen. Jag hoppas att salen ska växa och bli något av ett levande museum i framtiden. Allt jag delar där är sådant som jag anser vara en del av Ulfrheims samlade kunskap och lärdomar. Där finns en samling korta berättelser och den stora konversationsencyklopedin, Fensala Familjebok. Det finns även planer för spel och ett interaktivt museum, men det ligger längre fram i tiden.

Så, nu vet du lite mer om vem jag är och var du befinner dig. I fortsättningen behöver du bara komma ihåg att ta till höger om du vill veta mer om mig eller läsa mina anteckningar. Om du vill fördjupa dig i Ulfrheim och dess historia, kultur osv. hittar du allt jag publicerat hittills inne i stora salen. Jag försöker översätta alla texter till svenska allt eftersom, men ibland halkar jag efter. Kan du läsa på engelska är det möjligt att du hittar mer material, men min ambition är att hålla en del av sidan öronmärkt för svensk- och skandiralande läsare.

Med det säger jag tack för denna gång och önskar dig en trevlig (läs)upplevelse.

Fensala in August 2023,

//Saga Linnea Söderberg

Leave a Reply